Viksäters samfällighetsförening består av 164 fastigheter, medlemsavgiften 2024 är 5 000 kr. Avgiften faktureras till medlemmarna via brev.
Medlemsavgift betalas av den som är ägare (även dödsbon) till fastigheten den 1 januari innevarande år. När en fastighet säljs skall delning av medlemsavgiften göras mellan köpare och säljare, säljaren skall också kontakta sekreteraren och ange uppgifter för köparen samt tillträdesdag.
Underhålls och förnyelseplan.
Samfälligheter är skyldiga att ha en underhålls och förnyelseplan samt ha en fond för att finansiera den.
2023 gjorde styrelsen en uppdatering av den och bifogade dokumentet i kallelsen till årsstämman som godkände den.
Här hittar ni dokumentet: UH plan
Sommarvatten
Vi har sommarvatten från Mälaren, målsättningen är att det skall vara igång från 1 maj till sista september men det är beroende på vilken temperatur vi har samt att pumpar och slangar fungerar som de skall så det finns ingen garanti för att det blir så.
Tre viktiga saker att tänka på när det gäller fungerande sommarvatten:
- Tomtägare ansvarar för att området runt kranarna vid tomtgränsen är lättåtkomliga och inte växer igen.
- När man röjer i närheten av ledningar och slangar inte använder verktyg som kan skada dessa.
- Om man provar om vattnet kommit igång så är det viktigt att man stänger kranen igen annars tar det längre tid eftersom Marcus måste åka runt och stänga alla kranar innan det kan startas.
Har ni dåligt tryck i vattenspridaren? De har ofta ett inbyggt filter som man enkelt kan göra rent.
Marcus Forsberg är ansvarig för sommarvattnet, har ni frågor eller vill anmäla läckor m.m. så kan ni kontakta honom via sms på 070 744 72 73.
Föreningen ansvarar för att vattnet fungerar till tomtgränsen.
Badplats
Föreningen har en badplats som ligger intill Viksbergs båtklubb på Käggebodavägen, på detta bad är även hundar välkomna!
Diken och soptunnor
Fastighetsägare ansvarar för skötsel och rensning av diken samt växtlighet från tomtgränsen fram till vägen.
Soptunnor får placeras på samfällighetens mark men måste då stå minst 1 meter från vägen med tanke på snöröjning och möten m.m.
Störande grannar
Föreningens/styrelsens uppgift är att förvalta vägar, grönområden etc. Det är inte styrelsens uppgift att agera ”polis” mot medlemmar och andra som stör. Om du har en granne som spelar hög musik, använder motorsåg för tidigt eller sent på dagen och liknande så kontakta denna direkt och om ingen förbättring sker så kan man kontakta polis och kommun.
Självklart hjälper vi i styrelsen till så mycket vi kan med dialog m.m. men det är inte föreningens ansvar såvida inte mark etc. skadas.
Om någon gör åverkan på de grönområden som föreningen förvaltar, t.ex. eldar där det inte är tillåtet, parkerar på samfällighetens mark och liknande så kan styrelsen agera.
Detaljplan
Planbeskrivning för Viksäter, antagen av kommunen 070824 (PDF som öppnas i nytt fönster)
Bra att veta om marklov:
Dagvatten ska i första hand tas omhand lokalt inom tomtmark (LOD).
Dagvatten är regn, snö och smältvatten från hårdgjorda ytor, t ex tak och plattlagd uteplats. Dagvatten ska fördröjas och omhändertas inom respektive fastighet vilket innebär att man inte får leda bort regnvatten till diken, närmaste granne eller ut på gatan.
LOD innebär också att man får inte tömma sin pool eller spabad i diken eller på annans mark.